Přijatá zpráva - vysvětlení, doplnění, změna dokumentace

Zadávací řízení RÁMCOVÁ DOHODA NA DODÁVKY STOLNÍCH POČÍTAČŮ NA 2 ROKY
Odesílatel Petra Lázničková
Organizace odesílatele Středočeský kraj [IČO: 70891095]
Příjemce Všichni (včetně veřejnosti)
Datum 01.06.2020 14:26:32
Předmět Re: Žádost o vysvětlení zadávací dokumentace

Zadavatel si dovoluje dodavatele upozornit, že institut vysvětlení zadávací dokumentace slouží k tomu, aby dodavatelé získali veškeré informace a podrobnosti nezbytné k jejich účasti v zadávacím řízení, resp. ke zpracování odpovídající nabídky. Zadavatel nemá povinnost vysvětlovat, resp. odůvodňovat své požadavky na předmět plnění, vysvětlovat, zda a proč poptávané plnění zadavatel potřebuje.
Zadavatel v podmínkách zadávacího řízení stanovil v technické specifikaci: „Monitor stejné obchodní značky a záruky jako základní jednotka kvůli efektivní jednotné správě a servisu“. V tomto směru zadavatel stanovil, že dodávkou bude celá sestava. Pro zadavatele mimo servis a centrální správy je podstatná i kompatibilita celkové sestavy, umožňující bezproblémové zobrazování všech režimů rozlišení (grafická karta, monitor) z důvodu používání historických či starších aplikací a informačních systémů. Požadavek na dodávku celé sestavy bere zadavatel jako „standardizovaný“, kdy není pochyb v tom, že nabídku může podat několik dodavatelů. Zadavatel tak postupoval i v minulých VZMR a dodavatelé byli schopni tento požadavek splnit. Zadavatel v současné době provozuje a spravuje pro pracovníky KÚ sestavy stolních počítačů několika výrobců, mj. HP, DELL, Fujitsu-Siemens apod.
Zadavatel si je v tomto směru vědom, že je povinen postupovat vždy tak, aby jeho jednáním nedošlo k diskriminaci žádného z dodavatelů. Tato zásada ovšem nevylučuje oprávnění zadavatele stanovit přesné podmínky účasti v řízení mj. technické požadavky na dodávku sestavy od jednoho výrobce.

Odpověď bude zveřejněna na profilu zadavatele.

Lhůta pro podání nabídek
Odpověď nemá vliv na lhůtu pro podání nabídek, která zůstává do 05.06.2020, 10:00 hodin.

Původní zpráva

Datum 29.05.2020 13:27:38
Předmět Žádost o vysvětlení zadávací dokumentace

Zadavatel zdůvodnil požadavek na monitor stejné obchodní značky a záruky jako základní jednotky třemi body, a to zajištěním servisu, zejména odstraněním případných vad sestavy v režimu NBD na místě, přičemž dále uvedl, že požaduje centrální správu výpočetní techniky a dostupnost stejných typů základních jednotek a monitorů po celou dobu záruky.

1) Žádáme zadavatele o zodpovězení otázky, z jakého důvodu předpokládá, že v případě dodávky monitorů značky X a zároveň základních jednotek značky Y nebude moci být odstraněna vada na kterémkoliv z těchto zařízení v režimu NBD na místě?

2) Žádáme zadavatele o zodpovězení otázky, z jakého důvodu argumentuje centrální správou výpočetní techniky jako celku? Předpokládá snad dodávku od konkrétního výrobce, tedy výrobce, jehož produkty zadavatel již vlastní?

3) Žádáme zadavatele o zodpovězení otázky, z jakého důvodu předpokládá, že v případě dodávky monitorů značky X a zároveň základních jednotek značky Y nebude zajištěna dostupnost stejných typů základních jednotek a monitorů po celou dobu záruky?

Zadavatelovy 3 argumenty považujeme za nedostatečné pro zdůvodnění diskriminace výrobců, kteří by byly objektivně schopni plnit např. část monitorů, avšak ve svém portfoliu nemají zároveň i základní jednotky.

Účel veřejné zakázky, který zadavatel definoval ve 3 bodech viz výše, lze splnit i takovou nabídkou, která bude obsahovat monitor značky X a zároveň základní jednotku značky Y, tedy aniž by dodávka takového zařízení ohrozila jakýkoliv požadavek zadavatel na servis, správu či dostupnost daných produktů.

Předem děkujeme za Vaše vysvětlení, resp. za zrušení této zjevně diskriminační podmínky pro její evidentní bezdůvodnost.