Přijatá zpráva - vysvětlení, doplnění, změna dokumentace

Zadávací řízení RÁMCOVÁ DOHODA NA DODÁVKY STOLNÍCH POČÍTAČŮ 2020
Odesílatel Petra Lázničková
Organizace odesílatele Středočeský kraj [IČO: 70891095]
Příjemce Všichni (včetně veřejnosti)
Datum 13.03.2020 12:15:52
Předmět Re: Žádost o vysvětlení zadávací dokumentace

Vážení,
Zadavatel v souvislosti s dotazem účastníka uvádí následující:
1. Pokud se účastník domnívá, že jsou porušeny jakékoliv části či paragrafy zákona č. 134/2016 Sb., o zadávání veřejných zakázek, může se kdykoliv obrátit na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.
2. Zadavatel v této souvislosti může doložit technickou specifikaci dalšího dodavatele, který splňuje technické požadavky uvedené v zakázce „RÁMCOVÁ DOHODA NA DODÁVKY STOLNÍCH POČÍTAČŮ 2020".
3. Dále v této souvislosti zadavatel uvádí, že společnost HP není tedy jediný výrobce, který může splnit technické podmínky, tj. informace účastníka jsou zavádějící a nepravdivé.
4. Zadavatel si je vědom, že je povinen postupovat vždy tak, aby jeho jednáním nedošlo k diskriminaci žádného z dodavatelů. Tato zásada ovšem nevylučuje oprávnění zadavatele stanovit přesné podmínky účasti v řízení.
5. Zadavatel nebude v rámci zakázky „RÁMCOVÁ DOHODA NA DODÁVKY STOLNÍCH POČÍTAČŮ 2020" měnit technickou specifikaci.

S pozdravem
Petra Lázničková

Původní zpráva

Datum 12.03.2020 15:28:21
Předmět Žádost o vysvětlení zadávací dokumentace

Dobrý de,
rádi bychom se účastnili zakázky "RÁMCOVÁ DOHODA NA DODÁVKY STOLNÍCH POČÍTAČŮ 2020" bohužel je v zadávací dokumentaci uveden požadavek, který limituje maximální rozměry počítače.
Požadavek na rozměry 290 x 95 x 300 je z hlediska funkčnosti a užitné hodnoty neopodstatněný a budí podezření, že je ve výběrovém řízení jen proto, aby jej splnil pouze jeden výrobce a to HP a jen omezený počet dealerů, kteří se společností HP dlouhodobě spolupracují. Neexistuje žádný objektivní důvod, aby byly strikntě dodrženy právě tyto rozměry.
Všichni ostatní uvedení výrobci mají v portfoliu velmi podobná zařízení se srovantelnou kvalitou i zárukou a velmi podobnými rozměry, ale právě díky tomuto spornému požadvku na rozměry jsou z VŘ předem vyloučeni.
Tímto můžou být naplněny znaky porušení zásady diskriminace kdy
zadavatel nesmí neoprávněně zvýhodnit nebo znevýhodnit některého ze zájemců oproti ostatním, všichni mají stejnou příležitost zakázku získat.
Ale také zásady přiměřenosti kdy zadavatel nastaví parametry zadávacího řízení tak, aby byly přiměřené charakteru či předmětu veřejné zakázky (přiměřené požadavky na kvalifikaci, přiměřené zadávací podmínky, lhůty, smluvní pokuty apod.).
dle zákona č. 134/2016 Sb. Zákon o zadávání veřejných zakázek § 6